19min.bg

МВР кофискува 400 000 пиратки и фойерверки

Близо 413 000 пиротехнически изделия са иззети от търговски обекти, съобщи комисар Божидар Василев от "Охранителна полиция", цитиран от БНР. Проверките ще продължат и по време на празниците. Осемнайсет души са били ранени при неправилно боравене с пиротехнически средства миналата година.


Полицаи от "Охранителна полиция" са извършили проверки на обекти, които търгуват с пиротехнически средства, сред тях коледни и новогодишни базари, борси, тържища и молове. Целта е осъществяване на активна превантивна дейност за недопускане на нежелани инциденти по време на Коледа и Нова година. Главен инспектор Божидар Василев допълва:


Петнайсет нарушения на търговската дейност и пет нарушения при неправомерна употреба на пиротехническите изделия. Съставени са 12 акта за нарушения на търговската дейност и три акта за неправомерна употреба.


Миналата година има 19 произшествия с пиротехнически изделия с 18 ранени. В един от случаите са нанесени и материални щети. Полицаи твърдят, че пиротехническити изделия, които се продават у нас, се внасят основно от Китай.