19min.bg

МВР откри още 11 полицаи-биячи на протестиращи

Проверките на Министерството на вътрешните работи (МВР) са установили превишаване на правомощията на 11 униформени по време на протестите от лятото на 2020 г. Това съобщи пред Нова телевизия главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров.


До този момент бяха известни само 4-ма наказани полицаи. Техните наказания бяха потвърдени и от съд, а междувременно след обществен натиск прокуратурата обяви и че ги разследва.


„Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 11 виновни служители. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания“, каза Тодоров. По думите му, ако се установи „нареждане отгоре“ за побоя на протестиращите, всеки по веригата ще получи своето наказание.


До средата на август тази година по случая нямаше нито един обвинен или наказан униформен, а проверките от страна на МВР и прокуратурата не бяха установили нарушения. Ситуацията се промени след като 13 август бяха публикувани кадри от колоните пред входа на Министерския съвет, който показаха бити от полицията протестиращи.