19min.bg

МВР погна и Лапачите, източвали ДДС

Поредната масирана акция с кодовото име Лапачите проведе МВР. Тя е срещу дедесарите и е проведена паралелно в Петрич и София. При операцията на СДВР, Криминална полиция и ОДМВР-Благоевград са задържани шестима души - пет в Петрич и един в София, съобщи МВР. Сред по-знаковите арестанти от южния град са Пламен Пачката, Митко Чучулигата и Гошо Гаргата. Те са източили над 10 млн. лева от държавата, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. „Тези лица се занимават с източване на ДДС. За първите месеци на годината имаме достатъчно данни за източени над 500 000 лева. Колегите започват да правят анализ на информацията за 2008 и 2009 г., но прогнозата е за над 10 млн. лева, източени от държавата", каза министърът.


Пачката е криминално проявен за кражба на обществено имущество, вещно укривателство, нанасяне на средна телесна повреда и ръководене на организирана престъпна група. Той действал заедно със съпругата си, известна с прякора Малката пачка. В престъпната схема участвал и Георги Кочев-Гаргата, който транспортирал стоки за фантомните фирми. Счетоводството на групата поддържал Димитър Чучулогов-Чучулигата (37 г.). Пласментът на стоките се е осъществявал на територията на столицата, където е задържана и 30-годишна жена.


Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. Така е избягвала плащането на ДДС и данък печалба.