19min.bg

МВР ще залага клопки за подкупни полицаи

Някои служители на МВР ще бъдат сценаристи на тестове за лоялност. Те ще да разиграват ситуации - капани за подкупни полицаи.


Това съобщава днес "Сега", анализирайки нова инструкция, пусната за обществено обсъждане.


Новото правомощие за някои от служителите се въвежда като част от опитите на МВР да се справи с корупцията в системата, пояснява всекидневникът. "Сценаристите" ще наблюдават как техен колега ще реагира в "капана" и дали ще поиска подкуп.


Подобни тестове за почтеност са провеждани по съвместен проект на МВР и "Скотланд Ярд" преди повече от 10 години.


Джобни за водка и китайско


При единия от тях служители под прикритие дадоха уж изгубени вещи, включително дамски чанти с пари, в две столични РПУ-та. Полицаите взеха парите, разделиха си ги и си купиха водка и китайска храна.


При другия тест за лоялност на автопатрули само за няколко часа бяха установени 14 случая на поискан подкуп.


Документът, качен за обсъждане, определя реда, по който дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР ще може да провежда "тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения".


Ръководителите на тези операции ще трябва да изготвят план със сценарий, "който съдържа предвидените действия с описание на задачите и варианти за действия на служителите, които пряко провеждат теста и предположения за поведението на държавния служител, обект на теста".


Авторите на инструкцията очакват силен превантивен ефект. Преди няколко дни стана ясно, че през цялата 2016 г. са разкрити само 42 случая на корупция във вътрешното министерство. Едва 20 от тях са предадени на прокуратурата.