19min.bg

МЗ уволни шефовете на Правителствена болница

         Поредица от шокиращи нарушения с трансплантации в болница Лозенец, известна като Правителствена, разкри здравният министър Стойчо Кацаров.  Това, както и системното източване на НЗОК чрез фалшиви хоспитализации при неговото 20-годишно управление под егидата на ДПС доведе до освобождаване на съвета на директорите.
Проверка сочи, че от 2019 г. до 27 април 2021 г. в клиниката са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са писани за "племенници" от Украйна и Молдова, а реципиентите са "чичовци" от Израел, Япония, Оман и пр.
"Има всички основания да се смята, че това не са роднини, както изисква законът", обяви министърът.
„В друг случай човек на една от най-високите длъжности в администрацията е прередил чакащите трансплантация на черен дроб и е получил орган при възникнала ситуация с трупен донор в нарушение на всички изисквания”, каза още Кацаров. Това е станало през април. Министърът не разкри името на висшия служител, тъй като законът не му позволява.
Източването на касата с несъществуващи хоспитализации се е случило през ноември. Тогава са отчетени като лекувани над 60 пациенти. В деня, когато е разпоредена проверка, болницата връща парите, като