19min.bg

На 13.10 м.г. предупредиха за фалита в наследство от Петков - Нинова


„На 13.10.2022 публикувах статия за състоянието на икономиката и държавните финанси, в която предупреждавам, че фискалният излишък много скоро ще се стопи и във връзка с фискалните рискове пиша следното:
"Като огромен проблем се очертава фактът, че България ще посрещне икономическата криза в Европа с бюджетен дефицит. Ниското ниво на държавен дълг като процент от БВП не трябва да ни успокоява. През 2008 г. държавния дълг на Румъния е едва 17% от БВП, но северната ни съседка се оказва неспособна да финансира дълбокия си бюджетен дефицит.


Дълговите пазари просто не искат да купуват румънски дълг и в началото на 2009 г. в Букурещ са принудени да молят за помощ Международния валутен фонд."


Днес, на 15.03.2023, медии цитират нов доклад на Министерство на финансите за състоянието на държавните финанси, в което министър Росица Велкова предупреждава за следния риск:


"6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;" пише икономистът Георги Вулджев.