19min.bg

На 14 септември Доган трябва да се яви в комисията Росенец, ако не разпуснат НС

От втория опит членовете на комисията "Росенец" решиха да извикат на следващото й заседание почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Председателят на комисията Калоян Янков заяви, че изслушването на Доган е предвидено за 14 септември от 14 ч., ако парламентът не е разпуснат, съобщава Дневник.


"Г-н Доган трябва да каже каква е връзката му с тази база, как е присъствал, какво е правил. Той не е обикновен пенсионер, това е видна политическа личност по закона за мерките срещу изпирането за пари. Използва като свое имущество за десетки милиони левове. Имуществото е собственост на фирми, едната офшорна, другата с подставени лица", обясни Янков.


Решението за викането му бе взето със 7 гласа "за" и два против, дошли от представителите на ДПС. На заседанието присъстваха 9 от 12-те члена на комисията


Димитър Найденов от "Демократична България" поиска предвид протестите от 11 юли 2020 г. да бъде извикан и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, като се обоснова с неуредици по охраната на протеста, на който нещата са ескалирали почти до сблъсъци и трябва да се удостоверят обстоятелствата за това. Предложението бе одобрено с 8 гласа "за".


След гласуванията представителите на ДПС напуснаха заседанието и то трябваше да бъде прекратено заради липса на кворум. Премина се към неофициална част, в която за кратко говори бургаският общински съвеетник Константин Бачийски. Официалното му изслушване също е предвидено за следващата седмица.