19min.media

На производителите на веган продукти не може да се забрани да използват термини като „колбас“ и „бургер“: Съдът на ЕС

Според решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) държавите членки на ЕС не могат да ограничават производителите на протеинови храни от растителен произход да използват термини, които традиционно се свързват с продукти от животински произход.

Публикуваното в петък на уебсайта на Съда на ЕС решение гласи, че докато съставките на тези продукти са ясно обозначени и не са подвеждащи, производителите са свободни да използват общоприети термини, за да рекламират продуктите си.

Съдът на ЕС посочва, че решението е постановено в отговор на постановление на френското правителство от 2022 г., чиято цел е да забрани използването на термини, свързани с месото, като „вегетариански бургери“ или „вегански колбаси“ за продукти на растителна основа. В това постановление се твърди, че потребителите могат да бъдат объркани или подведени от такива етикети.

По-късно френският указ беше оспорен от Европейския вегетариански съюз, Вегетарианската асоциация на Франция, асоциацията Proteines France и дружеството Beyond Meat.

През 2023 г. четирите организации поискаха от Държавния съвет на Франция да отмени оспорваното постановление, което според тях е в противоречие с общоевропейските разпоредби, и въпросът беше отнесен до Съда на ЕС.


 Мария Пенчева