19min.bg

На стълбите на болница №1 у нас починаха двама с К19, премиера беше там при кмета на Пловдив в костюм (ВИДЕО)

  
Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница Свети Георги в Пловдив, която финансираме с над 150 млн. лв. годишно от джоба си. Това е най-голямата болница в България с най-голям бюджет и с доста богат директор от държавната му заплата. Но за него - в понеделник. Премиерът беше там преди дни, но не посмя да се качи и на стълбите, а оттам го приветства в костюм и престилка пловдивският кмет. Самият той е пациент на отделението, а Борисов призова вече да го пускат, явно преценявайки на око, че е добре.
Скандално видео на БНТ показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са пренасочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.
Историята във видеото се развива на 16 ноември, понеделник, но бе видяна едва в сряда вечер. Мъжът, който чака седнал на тротоара пред отделението по алергология с кислородна маска на устата, е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев.
Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която скоро е трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на университетската болница.
"Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, с 6 инфаркта, със 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците. През ден е на хемодиализа", разказа Мария Господинова - съпруга на починалия пациент.
Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го