19min.bg

Наблюдава се засилен интерес към зимните курорти: Николова в Банско

Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7800 по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители – 3800 човека за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в града. В проверките участва и кметът на Банско Иван Кадев.
Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%, информира още вицепремиерът. Тя посочи още, че за първи път в Банско има чешки туристи. От началото на годината имаме 830 чешки туристи, като за миналата година са били 62, съобщи министърът. По думите ѝ чешкият пазар се преориентира към зимните спортове.
Вицепремиерът коментира още, че сезонът се очертава да продължи поне до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни и заради това изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен.
Министър Николова инспектира няколко места за настаняване, сред които Гранд хотел Банско, Стражите, Спорт хотел Банско и други, както и началната станция на лифта.
По време на обиколката из хотелите вицепремиерът попадна и на снимките на следващия сезон на българския сериал All inclusive, който е избрал курорта  за място на действие на третия си сезон.
Министърът информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във