19min.bg

Наближава краят на узурпаторите на прехода: Радев

Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите". Това написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод на 10 ноември. Ето и целия коментар на президента.


Уважаеми сънародници,

Преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация.

Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели.

Три десетилетия след началото на прехода корупцията замени идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала. Пропастта между бедни и богати расте. Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода.