19min.bg

Над 240 стопани на домашни кучета са проверени по софийските паркове през юли

Над 240 стопани на домашни кучета са проверени по софийските паркове през юли, съобщават от Столичния инспекторат. Съставени са 9 акта за установени нарушения.

Инспекторите проверяват за паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното.

Проверките се осъществяват по график и обхващат парковете като „Възраждане“, „Борисова градина“, парковете „Заимов“, „Св. Троица“, „Св. Св. Петър и Павел“, „Герена",  „Гео Милев“, градинка НДК, и други.

Инспекции се извършват и съвместно с представители на съответната районна администрация и полицията.

Инспекторите реагират и на сигнали.

Извършени са и комплексни проверки с други институции като БАБХ, ОП „Екоравновесие“ , дирекция „Икономика и търговска дейност“, НАП , служители на СДВР, когато се касае за обекти, в които се отглеждат кучета.

От Инспектората обобщават, че от началото на годината проверките са близо 2000 , а  са съставени 157 акта на стопани на домашни кучета.

Сред най-честите нарушения е водене без повод и причинени инциденти на други животни и хора.

Инспекторите констатират положителна тенденция в намаляване броя на стопани разхождащи кучета, които не почистват след дефекация на животното в големите паркове и градини, за разлика от междублоковите пространства. За такива нарушения, които са установени на място са съставени актове.