19min.bg

Над 400 000 лв. отиват за засегнатите от земетресението в Перник

Над 400 хил. лв. отиват за засегнатите от земетресението в Перник. Парите са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за пострадали. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от БТА.


Решението е взето от новите членове на комисията на първото им заседание днес. Средствата представляват 80% от бюджета на комисията за тази година, посочи Йовчев. Парите ще подпомогнат над 100 домакинства, които представляват спешните случаи.


Средствата ще бъдат похарчени за възстановяване на сградите, представляващи опасност за живеещите в тях, за хората в неравностойно положение, тези с трайни увреждания и самотно живеещите, посочи вътрешният министър.


Йовчев допълни, че комисията ще отпуска помощи също и за училища и лечебни заведения в Перник. Министърът коментира и решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджетаq като заяви, че това е конституционно право на държавния глава и той носи отговорност за него.