19min.bg

Над 44% от украинците смятат, че е време за преговори с Русия

Значителна част от украинците подкрепят идеята за започване на "официални мирни преговори" с Русия, показва ново проучване. Въпреки това абсолютно мнозинство все още не е готово да направи отстъпки пред Москва и смята, че Киев може да надделее в конфликта.

Според проучването, проведено от неправителствения Център за политически и икономически изследвания "Разумков" по поръчка на информационния сайт ZN.ua между 20 и 28 юни, близо 44% от анкетираните смятат, че "е време" да се започнат преговори с Москва. Срещу идеята се обявяват 35% от украинците, а 21% остават нерешителни по въпроса.

На въпроса за потенциалните отстъпки, които Киев би могъл да направи по време на преговорите, особено тези, предложени от Русия, респондентите изглежда не са склонни да обмислят каквито и да било компромиси.


Москва неведнъж е заявявала, че е готова за преговори, ако бъдат разгледани определени въпроси. Руският президент Владимир Путин очерта своите условия за започване на примирие, включително пълно изтегляне на украинските войски от всички руски територии, включително донбаските републики Донецк и Луганск и областите Херсон и Запорожие, както и правен ангажимент от страна на Киев никога да не се присъединява към НАТО.

Проучването показа, че 83% от анкетираните не биха се съгласили с изтеглянето на войските от бившите украински територии, а 84% биха се противопоставили на признаването на тези региони за част от Русия. Около 77% биха се противопоставили на отмяната на санкциите, наложени на Русия.


 Повече от половината украинци (51,5%) също така посочват, че връщането на всички територии, за които Киев претендира, е "минимално необходимо условие" за мирно споразумение. Те включват не само четирите бивши украински територии, които се присъединиха към Русия през 2022 г., но и Кримския полуостров, който е част от Русия от 2014 г. насам. Около 25 % от анкетираните смятат, че би било достатъчно да се върнат границите от началото на 2022 г. Само 9% от украинците са заявили, че биха се съгласили на нова граница между Русия и Украйна по сегашната фронтова линия.

Цели 61,1 % също така заявиха, че не биха били готови да се "откажат от нищо" по време на преговорите с Русия. Повече от 65% все още вярват, че Киев може да постигне победа на бойното поле.

Що се отнася до личното участие в конфликта обаче, повече от 46% от анкетираните заявяват, че "няма нищо срамно" в избягването на военна повинност. Тази позиция е особено популярна сред по-младите хора. Украинските медии неведнъж са съобщавали, че кампанията за мобилизация на нацията е била белязана от широко разпространено избягване на наборна служба и корупция, както и от опити за бягство от страната.


 


Пламен Валентинов