19min.bg

Най-добре е рускините да дойдат

Потокът на туристи от Русия към България може да се увеличи с 44 на сто спрямо настоящия обем пътувания, обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той представи резултатите от рекламната кампанията на българския туристически продукт на руския пазар, която обхваща периода от септември 2010-а до юли 2011-а. „Ефектът от кампанията е 23 на сто ръст на руските туристи у нас за януари - май 2011 г. спрямо същия период на миналата“, обясни Маринов. Посланието на рекламата за Русия е Спомени с усмивка. Тя е на стойност 1,2 млн. лева и от нея са икономисани 50 на сто от средствата, които ще се пренасочат за 2012 г. за същия пазар. Кампанията е финансирана от оперативна програма Регионално развитие.


Според данните в страната за 5-те месеца са пристигнали близо 67 000 руски туристи. Очакванията са за тази година броят на визите за руски граждани за България, издадени в Москва, да надхвърли 300 000.


Въпреки това във вторник стана ясно, че руски туроператори и фирми вече са отказали посещения на деца в лагерите по нашето Черноморие.