19min.media

Най-дружелюбните страни в Европа за 2024 г.

Това са най-приветливите страни в Европа според наградите „Изборът на читателите 2024“.


10. Франция. Резултат 88.97

Това лято всички погледи бяха насочени към Франция, тъй като Париж беше домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри, и изглежда френският дух е направил впечатление на нашите читатели. Предвижда се до 2025 г.



Франция да стане най-посещаваната страна в света, тя има неповторима аура, която привлича посетители от всички краища на Земята, като същевременно я държи в челните редици на културата. Тя е дестинация за световноизвестни произведения на изкуството, безупречна гастрономия, блестящи градове, романтични крайбрежия и, най-хубавото от всичко, безкрайно вино. Какво да не обичате?
Ibiza es el paraíso

9. Испания. Резултат 90.00

Испания може и да влезе в заглавията на вестниците тази година заради протестите срещу туризма, но това в никакъв случай не е накърнило репутацията ѝ. Веселата, непринудена култура на плажни спортове и сиести се харесва на туристите от цял свят, като дори се очаква до 2040 г. Испания да изпревари Франция като най-посещаваната страна в света. Разгледайте пъстрата плетеница от оживени градове и прекрасни крайбрежни градчета, като се храните с автентични тапас и паеля в недооценената гурме дестинация в Европа.


8. Турция. Резултат 90,45

Като единствената трансконтинентална държава в нашия списък, Турция има уникална култура, която съчетава европейски и азиатски традиции. Страната изобилства от популярни туристически дестинации, всяка от които има своя собствена индивидуалност и всички предлагат щедро гостоприемство на своите гости. Истанбул, например, е рай за пазаруване, а неговият Голям базар е най-големият покрит пазар в света, докато Кападокия е място, излязло направо от приказките, с причудливи скални образувания, наречени „приказни комини“, и небе, изпълнено с балони с горещ въздух.
Градското пространство на Тун с планината Алпи и езерото в Швейцария

7. Швейцария. Резултат 90.77

С планините, покриващи 70% от територията ѝ, Швейцария е известна с живописните си туристически маршрути, вълнуващите снежни спортове и приказните алпийски селца. Това е страна, която краде сърцата през цялата година - от вълшебните коледни базари в селски стари градове до идиличните езера за плуване под жаркото лятно слънце. Известна с неутралната си външна политика, Швейцария винаги е била една от най-приемливите и сговорчиви страни в историята, като сега народът ѝ отразява отношението на нейната политика.

6. Исландия. Резултат 90.97

Обявена за най-безопасната страна в света 16 години подред, не е изненадващо, че нашите читатели се чувстват спокойно в тази скандинавска държава.



Исландия е дом на драматичен релеф като никой друг, включително активни вулкани, огромни ледници и черни пясъчни плажове. Тя е и гореща точка за релаксация, като световноизвестни спа центрове като Синята лагуна се възползват от многобройните естествени извори за терапевтичните си басейни, както и за да зърнат веднъж в живота омайното северно сияние.

5. Гърция. Резултат 91.40

Гръцкото семейство не познава граници, така че очаквайте да бъдете прегърнати като завърнал се роднина, където и да отидете. Някога мощна империя, Гърция наистина се усеща като капсула на времето от древния свят. Акрополът в Атина е най-известният археологически обект, но има още много за откриване, като издълбаните статуи на лъвове на необичайния остров Делос или театъра с 16 000 места в Епидавър. Задължително трябва да обикаляте и островите - 6000 зашеметяващи гръцки острова, от които можете да избирате.


4. Португалия. Резултат 91.51

Португалците са направили силно впечатление на нашите читатели, тъй като Лисабон също се класира като един от най-приветливите градове тази година. Наред с топлото гостоприемство, Португалия предлага целогодишно слънце, рекордни възможности за сърфиране и вкусна добра кухня. Нито едно пътуване не е пълно без вкусването на бакалхау, солен деликатес от треска и национално ястие, залято с чаша от прочутото портвайн от долината Дору. За семействата обширната златиста брегова линия на региона Алгарве е осеяна с изпълнени със забавления курорти и мечтани вили.

3. Хърватия. Резултат 92,45

    Завършила на 10-о място в списъка за 2023 г., Хърватия вече се е утвърдила като една от най-приветливите страни в Европа и си е спечелила място в челната тройка.



Тази страна може и да е малка, но е богата на национални паркове, обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и много чакълести плажове. Разходете се по каменистите улички на Стария град на Дубровник, ограден от средновековните си крепостни стени, или плажувайте на забележителния заострен плаж на остров Брач, известен като Златния рог.

2. Ирландия. Резултат 92,86

Въпреки че се смъкна от първото място, Ирландия все пак печели заслужен сребърен медал в нашата класация заради прословутия си весел дух. Техният craic, използван за описание на добронамерена компания и разговори, е заразителен, а преживяването на няколко бири в традиционен пъб със сигурност ще ви накара да се заливате от смях. Посетете го по време на фестивала на Свети Патрик, за да станете свидетели как нацията се оцветява в зелено, а общностите украсяват себе си и домовете си в патриотични цветове, за да отпразнуват най-доброто от ирландската музика, танци и кухня.

1. Австрия. Резултат 93.88

С впечатляващ дебют в нашия списък Австрия измести миналогодишния победител Ирландия и бе обявена от нашите читатели за най-приятелската страна в Европа.



Малко места могат да съперничат и на природните дадености тук, като изобилието от езера и планини превръща Австрия в една от най-красивите страни в света, както и във вълнуващ център за снежни и водни спортове. Австрийското „Lebensgefühl“ (означаващо осъзнаване на живота) обобщава как местните жители дълбоко ценят красотата на страната си и с цялото си сърце приканват посетителите също да се насладят на нея.


 Източник: cntraveller.com