19min.bg

Най-ниската цена за пластмасова кутия в магазините е 20 стотинки

От 1 януари т.г. са в сила нови правила за опаковките в ЕС.Според тях пластмасовите кутии за еднократна употреба трябва да се таксуват задължително отделно от закупените артикули.

От Сдружение за модерна търговия, което обединява 13 от големите търговски вериги, заявиха,че спазват правилата и са избрали възможно най-ниската цена от 20 стотинки.

По повод зачестилите сигнали на слушатели, че, без да са получили пластмасова кутия за стоки от топлата витрина, биват таксувани с 20 ст. за такава, Доника Ризова, директор комуникации в сдружението заяви:

"Със сигурност, ако тези сигнали бъдат проверени сега, след като вече са огласени, ще стане ясно, че се е процедирало както при всички подобни сигнали: среща с управителя на магазина, връщане на сумата, поднасяне на извинения...".

На въпрос възможно ли е потребителите да ползват донесени от тях кутии за многократна употреба, Доника Ризова обясни:

"Не е допустимо да се използват съдове, които не са гарантирано чисти да бъдат в досег с витрината в магазинната мрежа, защото съществува риск от заразяване на цялата стока и, естествено, здравословни последствия за клиентите и служителите - т.е., не е забранено, но не е нормативно уредено".