19min.bg

Най-усъвършенстваният масаж в света се извършва изцяло от гигантските роботизирани ръце на Aescape

Какво всъщност искаме от един масаж? Дали това е облекчаване на физическото напрежение, коригиране на някаква телесна болест за по-голям комфорт или гъвкавост? Или става дума по-скоро за психически процес:


сигналите, които мозъкът ви освобождава, когато усетите миризмата на пало санто (дървесина за кадене), чуете саундтрака на бълбукащо поточе, обещанието, че ще се откажете от някакъв дискомфорт, който ви е измъчвал, дори ако тази досада е повече в хипокампуса, отколкото в сухожилията - тялото държи сметка и всичко останало.

В един много изпотен понеделник се отправих към центъра на града и посетих Lotte New York Palace с малко скованост в раменете. От около 100 дни в Ню Йорк температурата е "500 градуса"; изпотяването в метрото не е сауна. Бях там, за да изпробвам Aescape - нова машина, която се нарича „най-усъвършенстваният масаж в света“ и се извършва изцяло от гигантски роботизирани ръце.

Идеята ми навява спомени за седенето на масажните столове в Brookstone в мола, за онези преживявания за цялото тяло, които някога изглеждаха толкова нови, но сега са се преместили в салоните на летищата и в почивните станции на магистралите в Америка. Спомням си, че по онова време си мислех, докато панелите нежно компресираха прасците ми, че това е хубаво, че мога да свикна с него. Ако стана милионер, който може да обзаведе дома си с такива екстравагантности, не бих имала нищо против подобен стол. В края на краищата, масажът - с помощта на робот или не - е именно това: разпускане.

А може би не. Aescape е привидно изградена върху противоположната предпоставка: че масажът трябва да бъде достъпен, на достъпна цена, предвидим и персонализиран. Не са нужни милиони. „Резервирате го, както бихте резервирали услуга за превоз на автомобили“, казва Ерик Литман, основател и главен изпълнителен директор на Aescape. Триенето или неудобството, които често са част от преживяването (да оставите ли бельото си или не?), са извадени от уравнението.


(Повече за облеклото след малко.) То също така може да се персонализира - физически, но и по всички други начини. „Ако искате да слушате успокояващи звуци на пиано, това е чудесно - казва Литман, - но ако искате да пуснете Кендрик Ламар, абсолютно можете. Може би не сте в състояние, в което искате да се отпуснете.“ Тежката нишка на овластяване и оптимизиране на техническото говорене е част от ДНК-то на Aescape: Това е масаж, който „ви дава възможност да отделите на тялото си вниманието, което заслужава, без да нарушавате графика си“. Няма повече да се бавите на масата: Програмите на Aescape осигуряват ползите от 60-минутен масаж само за 30 минути.

По-механично, ето как работи: След като отворите приложението, то ви показва всички места, на които Aescape е на разположение. В момента е инсталиран в PRESS Modern Massage Union Square и ще стартира в избрани фитнес зали Equinox в Ню Йорк по-късно този месец; локацията в Lotte Palace е първото сътрудничество с хотел - официално започна на 18 юли.


След по-широкото пускане в търговската мрежа тази есен ще бъдат открити допълнителни локации. Когато се появите, ви дават костюм Aerwear - спандекс-сиво, тюленовосиво горнище и гамаши, които ме накараха да се почувствам малко като статист от „Стар Трек“, но и които обгръщаха цялото ми тяло с лек натиск, сякаш носех гигантски компресиращ чорап. След като сте облечени, лягате с лице надолу на масажната маса. Тук няма кърпи или чаршафи, с изключение на малко хартия около облегалката за глава.

Под лицето ви има екран, на който можете да следите програмата, да регулирате натиска, да натиснете пауза или да помолите роботизираните ръце да се движат. (С радост разбрах, че има и бутон за спешни случаи, ако започнете да се чувствате малко в капан.) Докато при конвенционалния масаж може да си помислите:


„Ей сега, стига толкова, когато терапевтът се задържа на място, което не се нуждае от внимание“, с Aescape можете да ускорите нещата, като прескочите цели части от 30-минутната сесия или забавите темпото, за да отделите повече време на определени мускули. Роботът е на ваше разположение. Освен това, както посочва Литман, той прилага „еднаква сила към тялото едновременно. Това не е нещо, което прави масажистът.“


 Източник: By Chloe Schama, vogue