19min.bg

Найденов спаси гроздето и виното

Нов акциз върху алкохола няма да има, разбраха всички миналата седмица. Не стана ясно обаче кой извоюва това. Министърът на земеделието Мирослав Найденов успя да спаси производителите на вино и алкохолни напитки, потребителите им и селските стопани, които тази година изкараха рекордна реколта от грозде, но при вдигане на акциза щяха да я хвърлят на бунището.


Есента на 2009 г., която е черна за цялата икономика, е златна за лозарството у нас. Прибрани са четвърт милиард килограма грозде. При това качеството му е по-добро от това през минали години – захарността е 24% при 20 на сто през 2008 г. Регистрираме срив в износа на българско вино – през първите 6 месеца на тази година сме реализирали едва 30% от продажбите през лошата за бранша 2008. При това положение прогнозите бяха да бъде провалена изкупната кампания за гроздето, а смертелният удар щеше да бъде налагането на нов акциз, което съвсем щеше да свие портфейлите на производителите и потребителите.


В България от бизнеса с вино и грозде се прехранват стотици хиляди хора. Винзаводите у нас са 220, общите мощности надвишават 7.2 млн. хектолитра. Засадените лозя са 104 335 хектара, а от тях през 2008 г. винпромите са изкупили 203 447 т. грозде и са произвели 1 379 000 хектолитра вино и 10 862 хектолитра гроздова мъст. 873 142 хектолитра е износът на вино през 2008 г. Това е по-малко с 21% от бутилирано и с 30% от наливно вино спрямо 2007 г. Най-големите пазари остават Русия - 62%, Полша - 19%, Швеция - 2,6%, Великобритания, Германия и Чехия - по 2,5%. Най-голям е спадът на износа за най-големия ни пазар - Русия –с 25%.


След като балансира положението в лозарството и винарството и отхвърли новия акциз, предложен от Симеон Дянков, министърът отново се хвана с далаверите в земеделието. “Ще има още обвиняеми за злоупотреби“, обяви в ефира на БНР Мирослав Найденов.


Човекът, който извади на бял свят още при миналото управление мегаскандала с т.нар. заменки на олигарсите, не се е отказал и от тази битка. „Няма да има амнистия за заменките“, заяви той във връзка с досъдебното производство срещу бившия директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Според обвинението Юруков съзнателно е сключил неизгодни сделки на обща стойност близо 13 милиона лева, при които държавата е била ощетена.


С това проблемите в земеделието не свършват. Д-р Найденов влезе в ролята на бърза помощ за тютюнопроизводителите: “Субсидиите за тях отпадат от следващата година и търсим решения и за тези хора. Досега са били лъгани, никой не им е обяснил, че финансирането ще спира“. По думите му другият най-проблемен сектор - млечният - пък ще получи 61 млн. лв.