19min.bg

Наказват България заради алчни депутати и липса на вето от президента, шок и ужас в кабинета


Наказателна процедура ще бъде задействана срещу България след промени, които в последните си дни старият парламент направи по тол-системата, като даде възможността превозвачите изобщо да не плащат такси у нас, докато чупят пътищата, финансирани от водачите на автомобили с винетките им, а същевременно плащат за превоза на камионите и автобусите си пъти повече пътни такси в другите държави.


Това става ясно от получено писмо от Европейската комисия, в което категорично се възразява срещу противоречащите на европейските изисквания промени в закона, гласувани от добре мотивираните ни от заинтересовани фирми народни представители. Тези промени няма как да бъдат от възприети и приложени от страните – членки на EETS – европейската общност на държавите с тол-системи.
От Брюксел искат обяснение от Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на което е подчинена Агенцията пътна инфраструктура и нейното Национално тол-управление. Оттам, още преди приемането на промените и във времето, когато можеше да им бъде наложено вето, изрично и писмено са предупредили, че новите текстове са неприложими, неработещи и противоречат на правилата на европолитиката за електронно пътно таксуване.


На всички дебати, на които те имаха възможност и да се изкажат, никой не чу експертите, не защото не бяха аргументирани и убедителни, а понеже депутатите са мотивирани не с пътни, а с други знаци.


Ресорен вицепремиер и на МТИТ, и на МРРБ е Христо Александров, чиято работа беше да разясни на депутатите – популисти, че оставят България без пари за пътно поддържане, да не говорим за ремонт и строеж на пътища при