19min.bg

Налагат се нови К19 мерки: МЗ

Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на броя заразени с К19, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки, сочи становище на здравното министерство.
„Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“,  заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.
Просветният министър представи предложенията на МОН относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.
„При 750 заразени на 100 хил. ще се затварят изцяло училищата и