19min.bg

Нанси Пелоси: Вашингтон ще спази споразумението за изтеглане от Ирак

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви в Багдад, че Вашингтон ще спази подписаното с Ирак споразумение, предвиждащо изтеглянето на американските части от иракските градове до края на юни, предаде БГНЕС.


Днес г-жа Пелоси пристигна на изненадващо посещение в Багдад. Тя се срещна с премиера на страната Нури ал Малики и разговаря с председателя на иракския парламент Ияд ал Самарай. В комюнике след срещата премиерът Малики заявява: Вече няма нужда от толкова голям брой войници в градовете, защото ги контролираме. Едно отговорно изтегляне няма да се отрази на положението със сигурността.


Ние работим върху подобряването на възможностите си в областта на разузнаването, отбелязва още той. Според сключеното през ноември м.г. споразумение между Багдад и Вашингтон американските сили трябва да се изтеглят от иракските градове до края на юни и от цялата страна преди края на 2011 г. Но от февруари има чувствително нарастване на насилието, по-специално в Багдад и във втория иракски град Мосул, на север. Април бе месецът с най-много жертви от септември м.г.: 355 убити иракчани и 18 загинали американски войници.