19min.bg

НАП: 200 граждани са в риск след кибератаката

Няма да се наложи милиони българи да си сменят личните карти след кибератаката срещу НАП, но за близо 200 души са изтекли достатъчно данни, за да се окажат в риск от злоупотреби, съобщиха от приходната агенция.


„След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл”, пишат от НАП.


В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация.


Междувременно, продължава работата по приложението, с което гражданите ще могат да проверят дали са били засегнати от теча. То ще позволява еднократна проверка с ЕГН и изпращане до мобилен отговор на въпроса дали данните на дадения потребител са изтекли онлайн. Целта е да няма допълнителни злоупотреби.


На по-нататъшен етап гражданите ще могат да получат и официална информация за конкретния тип техни данни, които са били разпространени.