19min.bg

НАП незаконно задържа автомобили

„Всички запори над автомобила са вдигнати”, пише в документ от НАП за Мерцедес, който обаче същата агенция продължава незаконно да задържа, собственост на Сдружение Екопрограма.

Тя не е отразила задължителното, окончателно и неоспоримо решение на съда от 2017 г., което налага на данъчните да освободят моторното превозно средство.

Де юре те се правят, че са го сторили, ала де факто не са, тъй като не са го отразили в системата си. Което пък пречи на КАТ да си свърши работата и да регистрира моторното превозно средство.

Свален е преди няколко седмици и вторият, незаконно наложен от НАП запор върху автомобила, осъществен само ден след и въпреки категоричното съдебно решение. При това е свален от собствения публичен изпълнител на агенцията.

Още по-безумното в случая е, че платените данъци на автомобила в 4-цифрен размер също не са отразени, макар да са получени от НАП. Защо ли? Отново по незнайни причини, но също в пълен разрез със закона.

Прилича много на нарочен тормоз.

Изобщо не става ясно как в една държава – член на ЕС, изобщо е възможно държавни институции да не изпълняват съдебни решения.


Радостина Тонева