19min.bg

Напрежение между Германия и Турция заради арменския геноцид

  Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че утрешната резолюция за арменския геноцид, която ще се гласува в германския парламент е „смехотворна“ и че ще навреди на отношенията между Анкара и Берлин, предаде Фокус.


Очаква се утре германските депутати да гласуват символична резолюция, признаваща арменския геноцид от пред 101 години. Турция силно отрича, че кланетата са били геноцид.


Междувременно, депутати от германския парламент (Бундестага) са получавали заплахи в социалните мрежи заради проект за резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя, предаде ТАСС. Авторът на проекта на резолюцията и съпредседател на групата на Зелените Джем Йоздемир съобщи, че по имейла, както и във Фейсбук и Туитър, неизвестни са го нарекли "предател", "арменски терорист" и дори "нацист".


Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на канцлера Ангела Меркел и е изразил загриженост по повод очакваното гласуване в Бундестага. Той е предупредил, че евентуално приемане на резолюцията би навредило на двустранните отношения.


„Очакваме здрав разум от Германия по отношение на резолюцията“, казал Ердоган на Меркел.


Новият турски премиер Бинали Йълдъръм също е телефонирал на Меркел по повод на проекта за резолюция.


Официална позиция на Анкара е да отрича геноцида преди 101 години, в който жертви са над 1,5 милиона арменци.