19min.bg

Нарендра Моди и Путин ще се срещнат в Москва за 22-ра двустранна среща на върха

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна в Русия на първото си двустранно посещение в чужбина, откакто встъпи в длъжност за трети пореден мандат. Срещите на Моди с руския президент Владимир Путин през следващите два дни ще отбележат възобновяването на традиционните срещи на върха между лидерите на двете страни, датиращи от 2000 г.  

И Москва, и Ню Делхи подчертаха "голямото значение" на посещението на индийския министър-председател. Последната двустранна среща между Моди и Путин се състоя през 2021 г., когато руският лидер посети Ню Делхи. По-късно двойката се срещна поотделно по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) през септември 2022 г. в Самарканд. Последното пътуване на Моди до Русия беше през 2019 г., когато той присъства на Източния икономически форум във Владивосток. 


В изявление преди заминаването си за Москва Моди отбеляза, че през последното десетилетие връзките между двете страни са се развили, включително в областта на енергетиката, сигурността, търговията, инвестициите, здравеопазването, образованието, културата, туризма и обмена между хората.   

"Очаквам с нетърпение да разгледам всички аспекти на двустранното сътрудничество с моя приятел президента Владимир Путин и да обменим гледни точки по различни регионални и глобални въпроси", заяви той. "Стремим се да играем подкрепяща роля за един мирен и стабилен регион. Посещението ще ми предостави и възможност да се срещна с динамичната индийска общност в Русия."