19min.bg

Народното събрание одобри споразумението за военна помощ на Украйна

Народното събрание одобри споразумението за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, предаде БНР.



От БСП поискаха президентът Румен Радев да наложи вето.



„За“ споразумението гласуваха 168 народни представители. Против бяха 48 депутати – от БСП и "Възраждане".



Дебатите по споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна за предоставяне на военна помощ продължи час и половина. По-активни бяха противниците му.



От БСП последователно искаха дебатът да се излъчва пряко по БНР и БНТ, гласуването да се отложи, както и да бъде поименно. Всички те бяха отхвърлени.



Социалистите поискаха списъкът с конкретно въоръжение да бъде разсекретен, защото в противен случай това би означавало да се даде празен чек на този и следващ кабинет да го променя и да застраши националната сигурност.



Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов възрази – точно с аргумент, че оповестяването му би я застрашило.



„Това е част от един доклад, който съдържа цялостната информация за въоържение в Българската армия, с военновременни, мирновременни формирования, тяхното въоръжение, включително и с техниката, казвам включително и с техниката, която е за попълване на загуби, от – до.“



От „Възраждане“ пък изразиха опасение, че оръжието, което даваме на Украйна, може да се използва срещу сънародниците ни там. Заради употребеното от лидера Костадин Костадинов определение „евроатлантическа шайка“ от „Демократична България“ поискаха той да бъде наказан за хулиганстване.



След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към президента и върховен главнокомандващ Румен Радев:



„Уважаеми български граждани, очевидно е, че в залата има коалиция на войната. Остана една възможност това решение да бъде спряно, преосмислено и променено. Уважаеми господин президент, наложете вето на закона за ратификация за предоставяне на оръжие на Украйна. Имате две групи основания. Първата, конституционно-юридическа, а втората – морално-политическа“.