19min.bg

Наша банда източила над 2 млн. долара в САЩ

Българска престъпна банда, източила чрез измами 1,6 млн. долара, задържаха агенти на ФБР в Лас Вегас. Федералното бюро за разследване е получило информация от българските власти за част от членовете в престъпната банда. Главният секретар на МВР Калин Георгиев съобщи, че министерството постоянно обменя подобна информация с американски служби.


Българите в Лас Вегас и Финикс са измамили търговци на автомобили с близо 2 млн. долара. Освен това родните гангстери успели да източат около 700 хил. долара от банкомати, съобщава в. Лас Вегас Ривю. Федерален съд е повдигнал обвинения срещу 11 души за три отделни случая след двегодишно разследване на ФБР, при което са използвани одобрени от съда специални средства. ФБР отказа коментар, тъй като продължава издирването на някои от обвиняемите.


Пом.-прокурорът Катлийн Блис е заявила, че ФБР е получило информация от властите в България, че един от предполагаемите лидери на престъпната мрежа, 58-годишният Димитър Димитров, се е присъединил към фигури от подземния свят в страната. Димитров, който е американски гражданин, живеещ в Лас Вегас, бе обвинен по трите случая, както и в това, че той и съпругата му Вярка притежават незаконен 9-милиметров пистолет.


Блис съобщила още, че специалните записите на ФБР показват Димитров да се хвали, че знае как да държи свидетел срещу него настрани. Той казал на останалите членове на групата, че ще върже свидетеля за дърво, ще го залее с бензин и ще стои до него със запалка и пакет цигари в ръка. Другите споменати лица в обвинителните актове са Драгомир Тасков, Боян Георгиев, Росен Даскалов, Юлиян Милушев и Николай Младенов. Обвиненията срещу тях са в конспирация, измами и мрежа за крадена собственост по схема за незаконно придобиване на автомобили от търговци на коли и транспортирането им до Източна Европа.