19min.bg

Насилие и сблъсъци с националисти на марша за Независимостта на Полша

Масови безредици избухнаха в полската столица Варшава. Организираният от националистически движения „Марш на независимостта” прерасна в сблъсъци, в които пострадаха 23-ма полицаи и 24 демонстранти, съобщава ТАСС. По време на марша голяма група агресивно настроени младежи очаквала колоната на шествието пред националния стадион, където трябвало да приключи акцията за деня на независимостта на Полша.


Провокаторите, с маски на лицата, започнали да замерят полицията с бомбички, димки, камъни и бутилки запалителна течност. Органите на реда използвали водомети, сълзотворен газ и гумени куршуми да разпръснат демонстрантите.


В марша са взели участие няколко десетки хиляди души. По данни на полицията- 30 хил., а по данни на организаторите- 100 хил. По време на сблъсъците са задържани 267 правонарушители. По думите на прессекретаря на полицията Мариуш Соколовский повечето от тях са представители на футболни агитки.


Демонстрантите са чупели по пътя на шествието пътни знаци и улични заграждения, повредени са спирки на градския транспорт и улични настилки.