19min.bg

Насилие избухна по време на протест срещу К19 мерките в Ротердам

Най-малко 7 души са били ранени при безредици в град Ротердам, съобщиха световните агенции. Според нидерландската телевизия няколко души са пострадали, когато полицията е открила огън, травми са получили и полицаи. Задържани са поне 20 души, предаде БНР.


Полицията произведе предупредителни изстрели по време на протест срещу Covid мерките. Местни медии съобщиха, че стотици демонстранти са започнали да хвърлят камъни по полицаите и да пускат фойерверки в близост до тях с викове "Свобода!". Подпалени бяха автомобили, включително такива на полицията. В отговор силите на реда са били принудени да реагират предупредителен огън и да използват водни оръдия за разпръскване на тълпата. 


Заради насилието беше затворена централната гара в Ротердам, както и няколко спирки на метрото.


Кметът каза, че редът в града вече е възстановен. Градският прокурор от своя страна заяви, че предстои разследване на това какво точно се е случило и предупреди, че се очакват още арести.


Митингът срещу Covid мерките беше организиран в социалните мрежи и от местните власти казаха, че не е имало разрешение за него. Снощи те издадоха спешна забрана за събиране на хора навън, с цел възстановяване на спокойствието след случилото се.


Стотици хора участваха в протеста, който прерасна в безредици. Демонстрантите се обявиха против ограниченията заради коронавируса и против плановете на правителството да започне да признава зелените сертификати само на преболедували и ваксинирани.


За днес има планирани демонстрации в Амстердам и южния град Бреда и по данни на местни медии се очаква в тях да участват хиляди хора.


Снимка: БГНЕС