19min.bg

Национален протест готвят медицински сестри от цялата страна

Национален протест готвят медицинските сестри от цялата страна в петък пред Министерство на здравеопазването. Основните им искания са за стартова работна заплата от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Обясняват, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно и на две работни места, съобщава БНР.


Петя Недкова, член на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Това е последният вик на хората, които искат да бъдат по някакъв начин задържани в България и да бъде спасена професията. Ние от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи искаме достойни заплати в системата и за разпределяне на парите така, както трябва да бъдат разпределени, така че да стигат и до професионалистите по здравни грижи"


Пред "Хоризонт" старшата сестра Лора Маринова от столичната Пета градска болница посочи, че ниското заплащане и лошите условия на труд са довели до сериозните кадрови проблеми: "Лечебните заведения не могат да функционират без сестри, лаборанти, акушерки. Работим на две-три места. От прекалена умора нашето здраве се губи".


Секторът настоява също за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти.