19min.bg

Национален протест на родители за увеличаване на майчинството и детските

Национален протест на родителите с призив  за активна демографска политика се проведе вчера в над 18 града.


Исканията бяха вече внесени в отворено писмо до МС, НС, Министерството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи, заявиха организаторите. Първото от тях е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 60 лв. и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Майките настояват да се намали периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през 2014 г. Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето.


Десетки родители със своите хлапета се събраха на протест и пред Народното събрание с искане за увеличаване на парите за майчинство и детските надбавки. Те бяха подкрепени от БСП. „Обяснението, че няма пари за деца е абсурдно и неприемливо“. Това каза червеният депутат Корнелия Нинова по време на протеста.


„Не бяхме чути по време на обсъждането на бюджета. При първа възможност догодина ще искаме неговата актуализация в посока помощ при раждането и отглеждането на деца и задържането им в България. Пари има. Догодина в бюджета са предвидени близо 2 милиарда капиталови разходи неизвестно за какво“, посочи Нинова.