19min.bg

Натискат Главчев за грешни 4,6М лв. за събитие в НДК, „дадени” от Денков

Вместо за нови къщи в опожарените села, 4,6 милиона лева от бюджета се иска настоятелно да бъдат дадени за събитие с доста преувеличена тежест в НДК, което реално излиза 50-ина пъти по-евтино. В текста, в който са пропуснати доста съществени факти, които изброяваме по-долу, не само цената, се отправят нещо като заплахи към премиера Главчев, който съвсем основателно няма доверие в инициативата.


Понеже сме писали по скандалния казус, само напомняме – парите бяха „дадени” от кабинета Денков с постановление от 31 януари, поправено 3 седмици по-късно – на 22 февруари, понеже организаторите не си бяха направили труда дори да проверят свободни ли е залата в НДК за датите 30 и 31 октомври, предвидени от тях и вписани в решението на МС. После са „дръпнати”.

Което е абсурдно, тъй като истинските събития от международен интерес се планират с години напред, за да се съчетаят програмите на многобройни високопоставени участници както стана със Зеления форум на dir.bg в края на юни, събрал вицепрезидентът на ЕК, трима комисари, 16 министри от цяла Европа, освен 10 членове на нашия кабинет, Джон Кери, принцове и топбанкери от света. На въпросното събитие Уебит, от обещаните „няколко премиери от ЕС”, в крайна сметка се оказва, че може би ще бъде потвърден единствено министър-председателят на непризнатото от 5 държави в Евросъюза Косово. Вече имаме прецедент с такова участие – проблемите, които възникнаха при Европредседателството ни заради сановника от същата страна.

Истинско чудо е как харчът, непредвиден в месец по-рано приетият бюджет, е наложен чрез преразпределение на годишните сметки на 3 без друго бедни министерства, воглаве с образованието. Голям финансов ред е имало при Денков и Асен Василев очевидно.

Самото решение на МС, в характерния за ППДБ стил, е написано като съченение на осмокласничка, не в нормално официално – делови или в административен стил, както подобава на официален правителствен документ от най-висок ранг.

Смехотворна е аргументацията на силно завишения и сериозно намирисващ харч, особено недоказанта „възращаемост от 60 млрд.евро”. Преките чуждестранни инвестиции у нас за целия 35-годишен преход са 3 пъти по-малка сума, а Уебит е доста по-млад. Още по-смехотворно е, че миналата година на въпросното събитие у нас били дошли управляващи на активи за „над 20 трилиона евро”.

Всички тези абсолютно произволни твърдения, за шок и ужас на нацията, присъстват в официалния документ на МС, а допълнително отчаяние внася фактът, че правителството Денков не си е направило труда да отправи най-елементарен труд да попита собствената си Агенция за инвестиции каква е истинската статистика. Защото е било наясно, че тя няма нищо общо с цитираните по-горе фантасмагории. В същото време обаче кабинетът Денков взема над милион за събитието от ресорното икономическо министерство, под чиято „шапка” е Агенцията за инвестиции.


 


Радостина Тонева