19min.bg

НАТО: Базата в Шабла – другата седмица

Следващата седмица на среща на министрите на отбраната от НАТО се очаква да бъде взето решение за разполагане на командни центрове на алианса в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

 

Шестте държави бяха сложени „на фронтовата линия” във вчерашно изявление на американския помощник-държавен секретар Виктория Нюланд, известна с псувнята по Евросъюза FUCK THE EU.

 

Прави впечатление, че Унгария, Чехия и Словакия, а също Гърция и Турция не са се съгласили да разположат бази за атака срещу Русия, въпреки че и те като нас са членове на Алианса. Напомняме, че предложението у нас, най-вероятно в Шабла, да има команден център е на президента Плевнелиев от последната среща на върха на НАТО миналата есен, когато в България управляваше служебно правителство.


"Тези командни структури ще са първи по рода си в тези 6 страни-съюзници от Източна Европа. Те ще са от ключово значение, защото ще бъдат връзката между националните и НАТО-вските въоръжени сили. Те ще отговарят за планирането, за организирането на учения и ще осигуряват връзката помежду ни в командните дейности", подчерта Столтенберг.

 

На министерската среща идната седмица се очаква и решение за сформирането на силите за бързо реагиране на НАТО.