19min.bg

НАТО не трябва да "подценява" Русия: Столтенберг за изтеглянето от Херсон

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства отстъплението на Русия към левия бряг на река Днепър като победа за Украйна, но все пак призова Запада да не отхвърля възможността Москва да се върне.



Запитан за обявеното от Русия изтегляне на войските от Херсон, Столтенберг похвали силите на Киев за способността им да "освободят още украинска територия", като не пропусна да отбележи "подкрепата, която получават от Обединеното кралство, от съюзниците и партньорите от НАТО" като "съществена".



"Видяхме съобщението, но, разбира се, ще изчакаме и ще видим какво ще се случи на място", каза той пред журналисти в Лондон.


"Но не бива да подценяваме Русия, тя все още има възможности", добави лидерът на НАТО в отделно интервю за Sky News. "Видяхме безпилотните самолети, видяхме ракетните атаки. Това показва, че Русия все още може да нанесе големи щети. "



Руският генерал Сергей Суровикин реши да изтегли войските си от Херсон през Днепър в сряда, като обясни, че интересите на Русия са най-добре защитени чрез изграждане на отбрана на левия бряг на реката, за да се избегне обкръжаване.


Той се аргументира, че ако Киев успее да осъществи предполагаемите си планове за "взривяване на язовир Каховская, който е обстрелван с ракети повече от месец, последвалото наводнение ще доведе до масови жертви сред цивилното население и военните в региона".