19min.bg

НАТО обезпокоена от руските сили по границата с Украйна

НАТО е много обезпокоена от руското струпване на войски до границата с Украйна, обяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, предаде Ройтерс.


Той поясни на пресконференция след разговорите си с премиера на Черна гора Мило Джуканович, че НАТО има всички планове, за да защити съюзниците си.


"Всичко съюзници на НАТО трябва да бъдат уверени в нашата решимост да се предостави ефективна отбрана...Имаме всички планове, за да предоставим ефективна защита на нашите съюзници", поясни той и добави, че западният алианс обсъжда с Киев как може да се увеличи подкрепата за Украйна.


Междувременно говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Русия се интересува от продължаване на контактите на всички нива в рамките на Г8.


Вчера лидерите на Г7 постигнаха съгласие да замразят формата Г8 и да анулират срещата в Сочи през юни заради ситуацията около Украйна.


Запитан за контактите с Г8, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Руската страна продължава да е в готовност за такива контакти на всички нива, включително на топ ниво. Ние сме заинтересовани от такива контакти".


В същото време Ройтерс съобщи, че военният министър на Украйна Игор Тенюх е обявил своята оставка. Той е заменен от Михаило Ковал.