19min.bg

Не бива да се жертват правата на хората: БСП

        „Сезирахме Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина. Опасенията ни са, че под благовидния предлог за запазване на общественото здраве и под прикритието на извънредното положение, се внасят текстове, които да важат и след това положение. Те могат потенциално да създадат опасност за проследяване на хората, без да има основания за това“. Това каза Крум Зарков, заместник-председател на ПГ „БСП за България“, пред БТВ.
„Промените, които се пришиха към Закона за извънредното положение засягат и друг закон – Закона за електронните съобщения – и бяха направени по един типичен тертип, който ние също атакуваме пред Конституционния съд, а именно – без връзка с обсъждания законопроект, идва депутат и прочита от хвърчащ лист текст, който никой не е виждал дотогава. Няколко минути по-късно текстът е гласуван и става закон. Тези текстове, разписани в Закона за електронните съобщения, няма да паднат от само себе си с отмяната на извънредното положение – те са направени, за да останат“, обясни Зарков. „Реагирахме много остро на тези промени в парламента и още тогава предупредихме, че ако не се вслушат в думите ни, ще отнесем въпроса в Конституционния съд. Спазихме това обещание“, добави той.
По думите на социалиста в момента Законът за електронните съобщения позволява предоставяне на трафични данни, част от които са локализиране на местоположението чрез мобилния телефон, на органите на МВР след съдебно решение с цел предотвратяване на тежко престъпление. С новата поправка, когато някой е поставен под карантина, МВР ще може директно да поиска тези данни от оператора, без да търси предварителното съдебно решение и едва след това да информира съда за това, което се е случило. Зарков подчерта, че това позволява не само на тези, които са под карантина, но и на т.нар. контактни лица да бъдат проследявани