19min.bg

Не е имало чума: Съдът след 3 г.

Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума през 2018 г. в стопанството в Болярово. Тогава собствениците не допуснаха ветеринари да умъртвят овцете им, съобщи bTV.


По настояване на служебния земеделски министър от Областната служба оттеглиха исковете срещу стопаните. Така след три години и хиляди избити животни в Странджанско стана ясно, че те са били здрави.


На 13 юли 2018 г, странджанското село Шарково осъмва под полицейска блокада. Ветеринари и униформени тръгват по къщите и избиват овцете заради опасност от чума.


Избити са над 2000 овце, а обезщетението е по 190 лева на брой. Днес животновъдните обекти не са възстановени, а много хора са напуснали селата.


„Върнаха ни десет години назад, просто унищожиха целия край, цялата Странджа-Сакар. Искаме да ни платят тези три години – и страдания, и животни, и всичко, което ни причиниха“, казва собственицата на животновъден обект Красимира Кулева.


Само в едно стопанство в село Шарково за един ден са избити 800 животни. Трета година обектът остава празен. Изграден е с европейски средства и стопаните имат кредити за стотици хиляди.