19min.bg

Не е тайна инфото за недекларираните имоти и пари навън на 38 големци: Бивш прокурор

Не е тайна инфото за недекларираните имоти и пари навън на 38 големци, коментира във Фейсбук бившият прокурор и екс зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов. Той потвърждава и тезата по въпроса на 19’, която огласихме преди дни.
 "В интервю за 24 часа Сотир Цацаров потвърждава вече известното, че през 2019 г. от ДАНС изпратили справки на прокуратурата за лицата на висши публични длъжности, притежаващи недекларирани имоти и сметки в чужбина.
Тъй като справките били с гриф за класифицирана информация, съдържанието им нямало как да бъде оповестено. Това обяснение е меко казано несериозно” пике Янкулов.
„Имуществото на тези лица подлежи на публично деклариране. Абсурд е информацията за несъответствие между декларираното и действителното имотно състояние на което и да е лице на висша публична длъжност да бъде защитена от закона тайна, при положение че имуществото на тези лица по закон трябва да бъде обявено.
По тази логика ДАНС могат да засекретят всяка публична информация, вкарвайки я в някаква си справка с гриф.
Вече две години не става ясно защо имуществото на определени лица на висши длъжности се крие, докато другите декларират своето. Разбира се, само по себе си недекларираното имущество в чужбина не означава непременно, че за придобиването му няма легитимно обяснение. Нарушението може да се изразява в обикновената липса на деклариране, а не в неясен произход на средствата, с които е придобито. Но това отново не означава, че имуществото не трябва да бъде обявено - законът не само не забранява обявяването, а напротив - изисква го.", пише още бившият прокурор.