19min.bg

Не, европейският мониторинг над България не е отменен: Дойче Веле опровергава бг властта


Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), осъществяван от Европейската комисия (ЕК) спрямо България продължава да действа, макар министърът на правосъдието Кирилов, външната министърка Захариева и председателката на ПГ на ГЕРБ г-жа Дариткова да твърдят точно обратното. Това става ясно от официален документ на европейските институции от 20.05.2020, изготвен във връзка с т.нар. „пролетен пакет” за Европейския семестър. В него недвусмислено се казва, че в рамките на МСП „ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България”, съобщава Дойче Веле.

Мониторинг има

Въпреки че ЕК има право сама да вземе решение за отпадането на  мониторинга за България, в края на 2019 г. тя изпрати само препоръка за това до Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС. Има обаче редица страни, в това число Германия и Франция, които не са съгласни мониторингът да отпадне. Това стана ясно от заседанието на съответната комисия в ЕП. Освен това решението в Съвета за прекратяването на МСП трябва да се вземе с единодушие.

С две думи: МСП си стои, а през есента се очаква нов мониторингов механизъм, който да държи под око всички „черни овци” в ЕС.

Няма да коментирам поведението на министъра на правосъдието г-н Кирилов, който обеща, че ще си подаде оставката, ако МСП не отпадне. Вместо да признае фактите, г-н Кирилов нарича интрига „новината” за продължаващия мониторинг на ЕК. Не е нужно да анализирам и опитите на г-жа Захариева и г-жа Дариткова да изопачат действителната ситуация.

По-важен е тонът на въпросния документ. В него, наред с открояването на проблеми в икономиката, здравеопазването, образованието и околната среда се отправя много критичен поглед върху съдебната система в България. За пореден път се поставя въпросът за липсата на осъдени за корупция висши политици, слабата ефективност на наказателните разследвания по принцип.

Горят само "бушони"

През последните 30 г. в България има разследвани и подсъдими висши политици (няколко по-известни примера: Ал. Божков, В. Върбанов, Л. Шулева, С. Станишев, Р. Овчаров, Ем. Масларова, Хр. Бисеров). По правило обаче „сагите” завършват с оправдателни присъди или биват прекратявани преди да влязат в съда.