19min.bg

Не избраха Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол над службите

Мнозинството в Народното събрание отхвърли кандидатурата на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите.

Проектът на  ПП-ДБ беше подкрепен само от 37 народни представители - от ПП-ДБ, 3-ма от БСП, 1 от Има такъв народ, 1 независим. 132- ма от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС, Има такъв народ и 3-ма независими  гласуваха "против", а 7 се въздържаха.

По време на разискванията От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков и настояха тя да бъде оттеглена.

"Как човекът с незаконните арести, човекът с пачките и пуделите, човекът със среща с контрабандистите, човекът с "Градинарят", кои служби за сигурност може да контролира този човек? Тези, които до вчера ги уволняваше, разселваше, закриваше. Смятам, че за доброто и на вашата политическа сила е да не се опитвате да пробутвате подобни хора, защото това е репутационна щета и върху вас", коментира депутатът Георг Георгиев.

От "Възраждане" провокираха ПП-ДБ, като ги призоваха да поискат изрично подкрепата им.

"Ако искате подкрепата на "Възраждане" за това решение, елате и се извинете от трибуната за санитарния кордон и ние ще вдигнем санитарния кордон около ПП-ДБ и г-н Бойко Рашков може да се поздрави после, дето се вика - да се почерпи за новата позиция", заяви Петър Петров.

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков защити номинацията на Бойко Рашков и призова изборът на председател на комисия за контрол над службите да не прераства в политическа злоупотреба.

"Г-н Рашков има биография, която го прави изключително подходящ за тази цел. Ние не се молим. Предлагаме решение. Всеки, който смята, че това решение е правилно, трябва по съвест да го гласува", каза Денков.

"Ни най-малко не ми е мечта да бъда председател на тази комисия. Няма да коментирам злостните изказвания, които са дежурни на Георг Георгиев в никакъв случай, защото нивото е толкова ниско, че аз не мога да си го позволя", заяви от своя страна Бойко Рашков.