19min.media

Не използвайте изображенията на Google за разпознаване на гъби, излизат подвеждащи резултати от AI: Експерти

Експертите предупреждават природолюбителите да избягват да използват изображенията на Google за разпознаване на гъби, след като търсачката предоставя подвеждащи резултати, генерирани от изкуствен интелект.

Търсенето на редица често срещани ядливи гъби дава като първи резултат изключително неточни изображения, въпреки че тези изображения са маркирани като генерирани от изкуствен интелект. Експертите по фуражиране предупреждават, че това може да доведе до опасни, ако не и смъртоносни грешки за фуражирите, които се опитват да определят безопасни гъби за консумация.


Професор Дейвид Хоуксуърт, миколог от университета в Саутхемптън, заяви пред MailOnline: „Това е потенциално изключително опасно. Експертите обаче редовно предупреждават, че не е безопасно да събираме и ядем гъби, които намираме - дори ако смятаме, че можем да различим безопасен вид от опасен. 


Този проблем е идентифициран за първи път от потребителя MycoMutant в Reddit, модератор на форума за гъби r/Mycology.

В своя публикация MycoMutant обяснява как е търсил Coprinus comatus - често срещана ядлива гъба, често наричана рошава грива или рошава мастилница.

Въпреки това потребителят с изненада установил, че най-добрият резултат е изображение, генерирано от изкуствен интелект, и няма никаква прилика с истинската гъба.