19min.bg

Не карайте по трамвайните релси!

Тежкият трафик е един от проблемите на София. Амбицията на общината да бъдат преодолени задръстванията обаче не може да се увенчае с успех без съдействието на хората. Така е, защото всеки от нас е част от движението в града и носи отговорност или като шофьор, или като пешеходец. Понякога пък страда като пътник в градския транспорт.


Неведнъж се е случвало да сте в трамвая и той да спре, защото автомобил е паркиран така, че мотрисата не може да продължи. Подобни ситуации стават например на столичната улица Граф Игнатиев. Въпреки звуковите сигнали често въпросният шофьор въобще не се появява. Стигало се е дотам няколко мъже да преместят на ръце автомобила колкото е необходимо, за да може трамваят да продължи по пътя си.


Знаем какво става и когато напорист шофьор пресече пътя на трамвая - обикновено не е виновен той, а ватманът. Така пътуването между две спирки може да трае неограничено време и разписанието буквално да бъде „изядено“.


Подобна ситуация може да бъде избегната, ако пътувате по трамвайна линия №5 например, чието трасе в по-голямата си част е недостъпно за автомобилите. Така е и по част от трасетата по линии №20 и 22.


В повечето от случаите обаче автомобилите маневрират по столичните булеварди и търсят спасение по трамвайните линии, за да се измъкнат от задръстване. В резултат на това хаосът расте и ако не доведе до катастрофа, прави трафика още по-нетърпим.


От пускането на първите трамвайни мотриси в София до днес релсовият път се е увеличил със 185 623 м, сочи справка на сайта на Столичния електротранспорт. В началото дължината му е била едва 23 377 м, а днес тя е 209 000 м единичен коловоз. Заедно с линиите в депата общата дължина на релсите в града е 259 км.


И днес в София трамваят остава единствената алтернатива, за да се придвижите до отделни райони на града. Затова в 19' се присъединява към кампанията на Столичния електротранспорт и призовава шофьорите: „Не карайте по трамвайните релси! Така ще стигнете по-бързо там, закъдето сте тръгнали.“