19min.bg

Не пускат ТВ камери при общинските комисии

Председателите на общинските комисии не допускат камерата на телевизия СКАТ по време на заседания. Това каза за 19` репортерът на телевизията Мария Цветкова, която отразява работата на Столичния общински съвет (СОС). Обяснението било, че ги спират не защото са от СКАТ, а понеже залите са тесни и имало място само за  репортерите.
Забраната е в нарушение на правилника за работа на СОС, според който общинските сесии и работата на комисиите са открити за медиите и за граждани.
Според репортера от септември екипът им е спиран още на входа на „Московска“ ЗЗ. Аргументът бил, че трябвало да има разрешение от шефа на съответната комисия. Бариерата паднала наполовина след писмо от 9 ноември т. г. до кмета Бойко Борисов от директора на медията Данчо Ханджиев, който е и общински съветник.
„Започнахме да влизаме безпрепятствено, но достъпът ни до заседанията на комисиите не стана по-лек, защото кметът не може да се разпорежда в СОС“, каза Цветкова. Шефът на СОС Андрей Иванов обяснил, че не може да реши проблема. Последно екипът е изгонен, по думите им „брутално“ от шефа на екокомисията Лорита Радева. Тя посочила, че въпросът ще бъде решен от комисията по етика с шеф Поля Станчева. Дотогава им предложили да снимат по заявка дебатите по определена точка от дневния ред. Все така недостъпни оставали ключови комисии като бюджетната, по транспорта, по обществен ред и др.