19min.bg

Не разкриват президента Агент Магнолия, но умрялата звезда на Соларис

Агент Магнолия е името, с което е работила за КГБ президентът на Литва Далия Грибаускайте, настоява руския Първи канал. Той цитира и втория човек в някогашната компартия на съветската република Владислав Швед, който разказва за настаняването й в квартира на службите в Ленинград и за цялата й кариера. Нейното издигане започва като преподавател в партийната школа, която позиция е невъзможна без благословията на КГБ, а впоследствие тя защитава дисертацията си, която сега я прави доктор на науките, не къде да е, а в Академията за обществени науки на ЦК на КПСС (аналог на нашата АОНСУ). Въпреки свидетелствата и извадените в медиите документи, Литовския институт, който изпълнява ролята на нашата Комисия по досиетата не е извадил досега досие на Агент Магнолия, цвете не по-красиво от собственото й име на китка Далия, а може би точно заради това е кръстена така от службите.


За сметка на това обаче публично беше опозорен три години след смъртта му най-големия актьор на страната Донатас Банионис. Той е световноизвестен с главната роля в култовия за планетарното кино филм Соларис на Тарковский. Поради това се налага да пътува активно на Запад, а по онова време такова нещо е невъзможно без подписване на декларация за сътрудничество със службите.


Историята в Литва досущ повтаря нашата. Преди изборите за Народно събрание от 2001 г. Комисията, назначена от Костовото мнозинство с шеф Методи Андреев, не „намери” досието на Агент Гоце – избрания същата година за президент Георги Първанов. Но разкри декларация на световноизвестния аниматор Доньо Донев, принуден да подпише, за да пътува по фестивали с прочутите си Тримата глупаци.