19min.bg

Не са обсъждани бройки мигранти, които България да приеме: Денков

Не са обсъждани бройки мигранти, които България да приеме след присъединяването си към Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блицконтрола в парламента в отговор на въпрос на председателя на Възраждане Костадин Костадинов.


Припомняме, че шефката на Агенция по бежанците Ташева, цитирана и от австрийските медии, потвърди, че правителството е приело условието на Австрия за приемане на пришълци, при това в документа изрично е подчертано, че те са сирийци и афганистанци, като тяхното число ще бъде поне 6000. Колко голяма ще бъде окончателната бройка и дали няма да бъде в пъти повече никой не може да прогнозира.

Той поясни, че всичко, което е договаряно по темата, е съгласно споразумението към Дъблинския регламент от 2013. Министър-председателят изтъкна, че съгласно новите споразумения мигрантите ще се разпределят справедливо, а не както е сега - да се задържат в граничните държави като България.

    "По тази тема бяха смесени истини с лъжи. Дъблинското споразумение е подписано от България през 2007 от правителство с мандат на БСП. През 2013 е променено, отново с мандат на БСП. Българското правителство не е приемало никакво задължение, освен да реагира за скоростта с която се обработват молбите. Не са обсъждани бройки. И така ще продължи да работи. Дъблинското споразумение е такова каквото беше през 2013г. И нищо няма да се промени", посочи той.