19min.bg

Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура: Кьовеши

Ние обсъждахме процедурата, изяснихме критериите, не съм обсъждала дейността на българската прокуратура. Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура, това не е моя работа, ние оценяваме дейността на европейските делегирани прокурори, заяви Лаура Ковеши в отговор на въпрос за срещите, които проведе в София. Тя заяви, че знае, че има много очаквания към европрокуратурата, и би трябвало да е така, за да се повиши нивото на защита и ефективността срещу финансови измами и възстановяване на средствата. Тези очаквания трябват да бъдат ограничени до юрисдикцията ни, посочи Кьовеши. А именно измами с ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност.


На въпрос дали има доверие на бг прокуратурата, от която трябва да получи логистична подкрепа за делегираните прокурори, тя заяви, че не става дума за доверие и за лични чувства, ние трябва да зачитаме закона по всяко време.


 Не съм имала срещи с други членове на правителството, освен в Министерството на правосъдието, и няма да коментирам конкретни дела. "Мога да правя оценки, когато пред мене е делото", посочи Кьовеши.



 Делата ще бъдат разпределяни между прокурорите на случаен принцип без човешка намеса, заяви Лаура Кьовеши. "Ще получаваме тези дела и те ще бъдат разпределяни към прокурорите за разглеждане и анализ на случаен принцип. Не знам дали прокурорите от България ще изпратят 10 случаи към европейската прокуратура. Имаме 15 постоянни състава и аз не знам дали тези 10 случая от България ще дойдат в състав, в който съм аз, или в друг. След това разпределяне, всеки постоянен състав трябва да разгледа случаите, но да се осъществява и надзор. Има надзираващи прокурори, които правят това", обясни тя.

Кьовеши допълни, че за ефективността на европейската прокуратура ще се съди по случаите, приключили с решения от съда, а не по броя на повдигнатите обвинения. Тя добави, че не обещава присъди за 1 или 2 години.
"Нямам краен срок, в който да обещая конкретни резултати, но нямам съмнение, че такива ще има", подчерта Лаура Кьовеши.