19min.bg

Не ща трети мандат, връщам се в операционната: Габровски

      Проф. Николай Габровски няма да бъде премиер с мандата на ГЕРБ-СДС, решиха депутатите. Със 113 гласа "за", "против" 125 и без въздържали се той така и не бе одобрен. За номинацията на неврохирурга бяха 113 депутати: 67 от ГЕРБ-СДС, 35 от ДПС и 11 от Български възход (БВ). Първият опит за съставяне на правителство беше бламират с гласовете на Продължаваме промяната (ПП) - 53, Възраждане - 27, БСП - 24 и Демократична България (ДБ) - 20.


Новоизпеченият независим депутат Явор Божанков също гласува "против". Така дори не се стигна и до гласуване по предложения кабинет. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от НС, следващите 2 решения - за структура и състав на МС, не се разглеждат.


Изходът от гласуването даде повод на ГЕРБ да заявят, че се върви към нови предсрочни избори през март следващата година. Пръв подобна заявка даде самият Габровски. "Тъжен съм, че ще се развие най-вероятно сценарий, който е песимистичен, и ще прекараме една годна от избори в избори", посочи той. По-късно и екс шефът на МО ГЕРБ – Георг Георгиев заяви, че от партията му се готвят за предсрочен вот.


“Трябваше да бъде реализиран първият мандат. Всякакви комбинации, всякакви задкулисни договорки, опити за манипулации са нещо, с което не бихме искали нашите имена да бъдат асоциирани”, коментира Габровски след въпрос дали би станал премиер с третия мандат, ако му бъде предложено. “Продължавам с операционната с голямо удоволствие”, отговори неврохирургът за бъдещите си планове.


Преди гласуването Габровски получи подкрепата на ДПС. "Най-лесно е да кажем "не" на правителство на Габровски при тази липса на диалог и че е с мандата на ГЕРБ, но това означава предсрочни избори, които биха възпроизвели сегашната структура на НС. Нужно е да бъдем смирени в името на по-висши цели", посочи лидерът Мустафа Карадайъ.


Шефът  на БВ Стефан Янев пък обяви, че партията му ще подкрепи Габровски, но не и предложената от него структура и състава на правителство, което би могло да се разчита като евентуална подкрепа за същия кандидат-премиер при трети мандат.


Сега предстои процедурата по връчване на втория мандат, който президентът Румен Радев ще даде на ПП.


Егор Глазунов