19min.bg

Не сме бракониери, оставка: БГ рибарите


Капитаните на задържаните рибарски кораби в Румъния поискаха оставката на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. Ваня Стаматова. Те я определиха като “некомпетентна” заради изказването й в ефир, че българските моряци са “бракониери”, което уронвало престижа им.


Според капитаните Стаматова не познава европейското законодателство. Te са изключително разочаровани от действията на ресорната агенция. По думите им в тази ситуация тя би следвало да ги защити, но единствената подкрепа дойде от дипломатическата ни мисия в Румъния.


“Изцяло спазваме разпоредбите на ЕК за риболов и имаме право да ловим риба в общите европейски морски зони”, посочват моряците и допълват, че забрана за улов на черноморска акула няма. Ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тя да важи само и единствено за румънските риболовни кораби, смятат още те.


Голяма борба ще бъде освобождаването на корабите, от които зависи прехраната на 10 семейства, заяви председателят на рибарско сдружение Черноморски изгрев Емил Милев. Той очаква съдействието на българските власти, които да "покажат къде са европейските ценности, в което ни убеждават 17 г.".