19min.bg

Не виждам никаква причина за конституционна криза: Денков

"Извинявайте, но от сега да се предпоставя, че ще има конституционна криза ми се вижда доста несериозно", заяви Николай Денков на излизане от президентството след като ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат на правителството.

    "Не виждам никаква причина за конституционна криза. Има ясни разпоредби в Конституцията, очаквам те да се изпълнят", допълни той.

    "Най-добре е да има избори 2 в 1, за да не се протака процесът и за да се спестят поне 100 млн. Но разбира се оттук нататък зависи от мандатоносителя, зависи и от хората, които трябва да поемат длъжността на служебен премиер. Така, че това е процес, който тепърва ще видим как ще работи", добави той.

Той се обърна към медиите и попита:

    "А Вие не се ли притеснявате, че в институции, които би трябвало да бъдат партийно независими изведнъж се оказва, че има партийни зависими лица и то само от единия край на политическия спектър. Ето това е проблем", добави Николай Денков.

Денков каза, че именно за това през цялото време са се опитвали да наложат реформи.

    "Да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказват оцветени политически".

Добави, че това е причината другите да откажат да продължат с това правителство.

    "Дали има виновни или няма виновни в момента не е въпросът. Въпросът е ние да си извървим конституционните стъпки, така че да се проведат избори и да има следващо правителство".

Николай Денков обясни, че конституционните промени не се правя за един мандат, за едно служебно правителство.

    "Това трябва да бъде една устойчива конструкция".

    "Нормално е да има трудности, когато се създава нова процедура. Ние трябва да се опитаме да ги извървим. Ако бъдат отменени от конституционния съд. Нека да видим с какви основания. Тогава ще мислим за това. Но от сега да се предпоставя, че нещо ще се случи грешно, това по-скоро пречи", категоричен беше Денков.